صلوات مسيحية

Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm

Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm

På omkring 150 platser i Sverige samlades kristna på nationaldagen för att be tillsammans. I Södermalmskyrkan i Stockholm bad man särskilt för huvudstaden.

– Låt det gå en kärlekspil in i Sveriges folk i dag, ropar Patrik Sandberg, en av ledarna för nationaldags bönen. Strax innan har hela rummet formligen exploderat i lovsång. Det är helt uppenbart att de närmare 100 personer som fyller Kupolen till sista plats är triggade för bön.

– Sverige är ett land med inre blödning, säger Patrik Sandberg, och läser ur Bibeln om hur en kvinna med blödningar blev helad av att röra vid Jesu kläder.

Många av de församlade har egna biblar med sig, och slår upp de bibelställen som nämns. Men under dessa drygt två timmar, medan solen dränker ett ledigt Stockholm i ett milt och efterlängtat ljus, är det just bön som står i centrum.

Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm
Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm

En handfull personer finns med som böneledare i Södermalmskyrkan, och de utgår från de sju böneämnen som projiceras på en skärm bakom dem: politiker och landets ledning, utbildningsväsende, media, näringsliv, kultur, familjer, församlingar och kristna ledare.
Men framför allt blir det innerlig bön – enskild, gemensam eller två och två, viskande, ropande eller i det egna hjärtat.
Under bönen för familjer uppmanas de som har en alliansring att ta av den och lyfta den mot Gud i bön för egna och andras relationer.

– Vi vet att semester kan vara svår även för kristna familjer, säger böneledare Anna Ekwall, barn – och familjepastor från Korskyrkan. När hon så talar om behovet av en satsning på kristendomsundervisning för barn börjar ett envist joller i bakgrunden, och efter en stund sprider sig skrattet genom rummet. Lite senare är stämningen betydligt mer allvarlig.

 

– då berättat böneledare David Johansson från Elimkyrkan om den psykiska ohälsa som ökar bland ungdomar, och som tagit sig uttryck i att fyra elever i en skola i Vasastaden de senaste månaderna tagit sina liv.
För ungdomarna ber vi, och sedan även för de kristna pastorer och präster som enligt vad vi får veta valts ut som andliga måltavlor för satanister i Stockholm. Johannes Luiga från Elimkyrkan leder de församlade i bön för näringslivet, för fler entreprenörer och för en kristen affärsetik.

– Vi behöver nya företagare som vågar stå upp för sin tro och för kristna värderingar, säger han. Några timmar senare stiger bönerna och sången mot taket i St:a Clara kyrka i centrala Stockholm. Här leds nationaldags bönen av bland andra Birgitta Svensson, veteran inom nätverket för Sverigebönen, och prästen Carl-Erik Sahlberg.

Även musikern och predikanten Simon Ådahl finns med, och han låter sången Jag tänker be för Sverige, från 2007, eka i de höga valvet. ”Ser du den där mannen som sover under bron, hemlös och ensam med smutsiga skor? Och kvinnan som samlar på burkar och skräp? Det är Sverige just i dag”, sjunger Simon Ådahl i den stockholmskyrka som kanske gjort sig mest känd för sitt sociala arbete.

 

Med nationalsång, trumpeter och stor svensk fana framme i koret får bönetimmen annars en mer patriotisk inramning än i Södermalmskyrkan. Här är det flera böneledare som talar om hur kristendomen ska segra över andra religioner i Sverige, och om behovet av att göra Sverige till ett kristet land.
– Sverige tillhör Jesus Kristus, ropar Birgitta Svensson, och får medhåll av filadelfiapastor Desta Haregot:
– Det är fantastiskt att så många människor kommit till Sverige. Men i stället för att vi evangelisera dem, har de ”evangeliserat” oss, med sin kultur och sin religion, säger han.

Även i den stora S:ta Clara kyrka, som för dagen fylls av 250 personer, ges utrymme för intensiv och innerlig bön. I och mellan bänkarna sänker människor sina huvuden och greppar varandras händer, i bön för media, för starka församlingar, för de människor i Sverige som isoleras och kritiseras av sina närmaste för att de valt den kristna tron. Efteråt är det mingel på kyrkbacken, medan ett tåg går i väg mot fortsatt firande och bön i Kungsträdgården och på Skansen.

EVA JANZON

varldenidag.se

 Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm
Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm

Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm

Biskop Mikael Mogren har gjort ett uttalande efter fredagens dramatiska händelser i Stockholm. “Kära vänner. Nu lyssnar jag till mycket otäcka nyheter. Jag tänker på er i era situationer. Många av oss tänker på närstående som befinner sig i Stockholm. Det är med stark medkänsla jag tänker på alla drabbade, deras familjer och vänner, och jag ber.

 

Min bön är:

Kom med Din närvaro till alla drabbade.

Kom med Din kraft till alla insatser.

Kom med Din frid där ofrid råder.

I Jesu namn. Amen.

Välsignelse!

Din broder Mikael

salaallehanda.com

 

Flykten valde oss

Gud, fåglarna väljer flykten. Men många av oss valde den inte.
Flykten valde oss. Nu är vi här i din värld Gud.
De av oss som inte blev valda men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt så många tvingas bära!

Bojan väljer foten. Många av oss valde att vandra.
Natten var barmhärtig. Nu är vi här i din värld Gud.
Alla dessa är för många, kanske den frie trygge säger.
Men Gud, kan vi bli för många som vet vad frihet är?

Ingen väljer nöden. Många av oss valde den inte.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här i din värld Gud.
Och alla vi som ej blev valda, vi vet vad frihet väger.
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

diakonia

Pray For Stockholm; Bönen steg mot himlen i Stockholm

 

المزيد من الصلوات

[LightBook.org]

مقالات ذات صلة

زر الذهاب إلى الأعلى
Don`t copy text!

أنت تستخدم إضافة Adblock

برجاء دعمنا عن طريق تعطيل إضافة Adblock